WannaCry , grootste ransomware aanval tot nu toe

Dit weekend is de grootste ransomware-aanval geweest tot nu. WannaCry besmette naar schatting zo'n 230.000 computers in 150 landen, waaronder ook België. Een ransomware-besmetting van deze grootte is ongezien.

Al onze servers zijn steeds up-to-date en erg goed beschermd, dus zelf hebben wij hier geen hinder van ondervonden.

Maar we vinden het belangrijk u goed te informeren omdat Microsoft uitzonderlijk nu ook voor erg oude systemen (XP, Vista) een update heeft voorzien.

Wat is ransomware?

De bestanden van uw computers worden versleuteld en u kan deze niet meer openen of bewerken. Men chanteert u en vraagt in ruil voor geld de sleutel om uw bestanden terug te kunnen openen.

Hoe geraakt u besmet? Door geen up-to-date antivirusbescherming te hebben (en een computerworm te installeren) of phishing mail (klikken op een link in een mail waardoor een stukje software installeerde en de bestanden versleutelde).

Wat kan u doen?

Zorg ervoor dat uw antivirusbescherming up-to-date is. (Indien u geen antivirusbescherming hebt, raden we ESET aan: www.nod32shop.be).

Zorg ervoor dat ook de laatste Windows update geïnstalleerd is. Naar aanleiding van dit voorval, reageerde Microsoft meteen met het installeren van extra 'patches' om u beter te beschermen. U installeert deze via Windows Update.Gezien de uitzonderlijke omvang van deze aanval heeft Microsoft ook voor oudere systemen een patch ontwikkeld. Alle patches vindt u hier http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB4012598

Geef dit door aan uw IT-support om ervoor te zorgen dat ook jij voldoende beschermd bent voor dergelijke aanvallen. Hebt u geen IT-support, weet dat u daar ook voor bij ons terecht kan. Lees meer over onze IT-support mogelijkheden of contacteer ons voor meer informatie.

Klanten met en IT-support contract zullen door ons persoonlijk gecontacteerd worden.

WannaCry , grootste ransomware aanval tot nu toe

ons kantoor

HolonCom bv
Diksmuidelaan 95
2600 Antwerpen-Berchem

+32 3 440 41 96IT zonder zorgen met eenvoudige en betrouwbare oplossingen. De basis van IT ondersteuning is MyDesk waarbij je bureaublad overal beschikbaar is op een beveiligde computer, allemaal aan vaste prijzen. Hardware, ondersteuning van je kantoor, advies en bedrijfsspecifiekesoftware zijn optioneel. Daarnaast verzorgen we telefonie, maken we websites en helpen we je bij je software project