Shame on you!

Dat er massaal mensen worden gechanteerd door gevoelens van schaamte en gêne te misbruiken, maakt me razend. Voldoende om, na de vele mails van klanten, in de pen te duiken. 

Op het web zijn er heel wat lijsten te vinden met paswoorden van hackers die ‘gaten’ in bepaalde websites zoals Yahoo en LinkedIN vonden. Die ‘gaten’ zijn ondertussen gedicht en meestal werden de gebruikers daar ook van verwittigd. Ondertussen zijn de paswoorden wel gevonden en staan ze open op het web. Ethische hackers zetten niet de volledige wachtwoorden online, maar enkel een gedeelte daarvan (zoek je gegevens op op bijvoorbeeld https://gotcha.pw) . Ze willen mensen bewust maken dat hun gegevens onveilig zijn en ze dus dringend hun wachtwoord moeten wijzigen. Vaak zijn dit oude wachtwoorden. 

Helaas worden deze databanken nu misbruikt om mensen te chanteren. Men mailt je om te zeggen dat je gehackt bent en ‘bewijst’ dat met een, al dan niet oud, paswoord van zo een databank. Daarna speelt men in op je gevoelens van schaamte en gêne. Men heeft je gefilmd als je porno aan het kijken bent en zal dan dat bezwarend filmpje sturen naar al je contacten. Ja, ook naar de bomma wink. Niets van dat alles is waar natuurlijk, maar goed ondertussen zit iedereen met het schaamrood op de wangen. 

We kunnen alleen maar iedereen op het hart drukken: “Ga niet in op zulke mails!” Het is en blijft ordinaire chantage. Hoe meer mensen hier wel op ingaan, hoe lucratiever dit soort zaken is en hoe langer dit zal blijven bestaan.

Wat te doen?

  • Blijf attent op de mails die je krijgt. Wat niet juist voelt, dat klopt vaak ook niet. 
  • Ga niet in op chantage! Geef dit soort zaken aan bij de politie
  • Zorg voor een goede anti-spam en virusscanner.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor websites. 
  • Verander af en toe je wachtwoord en zorg ervoor dat deze voldoende complex zijn (geen voor en achternaam of test123, wel een mengeling van hoofd en kleine letters, cijfers en eventueel speciale tekens)
Shame on you!

ons kantoor

HolonCom bv
Diksmuidelaan 95
2600 Antwerpen-Berchem

+32 3 440 41 96IT zonder zorgen met eenvoudige en betrouwbare oplossingen. De basis van IT ondersteuning is MyDesk waarbij je bureaublad overal beschikbaar is op een beveiligde computer, allemaal aan vaste prijzen. Hardware, ondersteuning van je kantoor, advies en bedrijfsspecifiekesoftware zijn optioneel. Daarnaast verzorgen we telefonie, maken we websites en helpen we je bij je software project