Klik NU - 5 tips om phishing te herkennen

De hoeveelheid phishing berichten zwiert wederom de pan uit. We krijgen meldingen en voorbeelden van Bpost, de Federale Overheid, meerdere banken, Microsoft, ... Maar hoe herken je ze en wat kan je doen? 

Is een mail 'fake' of niet? 

1) Ken je de afzender? Klopt het mailadres? 
Ken je de afzender van de mail? Klopt het mailadres? De naam van de afzender kan bijvoorbeeld Bpost zijn, die ken je, maar het mailadres eindigt op .fr. Dat klopt niet. Bpost, de overheid, de banken gaan je met hun geijkte mailadressen mailen en niet met een Franse domeinnaam. 

2) Verwacht je dergelijke mail?
Verwacht je de ontvangen mail? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan klopt het niet. Een mail om geld terug te krijgen van je belastingen komt niet in januari en zeker niet meerdere keren op een jaar.smiley Maar ook andersom geldt dat. Binnen de 2 dagen moeten reageren of je bankrekening sluit, dat is hoogst onwaarschijnlijk. 

3) Is het dringend?
Bijna alle phishing berichten proberen je snel tot actie te bewegen en zorgen voor een 'dringendheid' in de boodschap: 'je paswoord vervalt nu', 'je moet nu klikken om nog aanspraak te maken op de bonus, korting, premie', 'je bankkaart of software gaat overmorgen vervallen'. Laat je niet opjagen, neem je tijd.  

4) Klopt de link (niet klikken!) en dubbelklik niet op een bijlage
Phishing berichten vragen vaak ergens op te klikken. Van daaruit installeren ze een stukje software of leiden ze je naar een website om op die manier controle over je laptop of desktop te krijgen. Voor je klikt, zweef over de link en check of de link logisch is. Ook hier geldt dat een overheid, bank, transportfirma, ... logische website links gebruiken (naar hun eigen website of naar de website van een campagne en niet naar exotische domeinnamen). Zit er een bestand in je mail, kijk goed. Open enkel bestanden van mails die je vertrouwt. 

5) Vertrouw je gevoel
Als je het gevoel hebt dat het niet klopt, dan is dat meestal ook zo. Het is dan een kwestie van rustig en logisch te overlopen om daar bevestiging van te vinden. Beter daar nu even tijd in steken, dan achteraf een 'ik wist het' gevoel aan overhouden. 

Vraag meer informatie om je laptop/desktop te beschermen tegen cybercriminaliteit. 

Klik NU - 5 tips om phishing te herkennen

ons kantoor

HolonCom bv
Diksmuidelaan 95
2600 Antwerpen-Berchem

+32 3 440 41 96



IT zonder zorgen met eenvoudige en betrouwbare oplossingen. De basis van IT ondersteuning is MyDesk waarbij je bureaublad overal beschikbaar is op een beveiligde computer, allemaal aan vaste prijzen. Hardware, ondersteuning van je kantoor, advies en bedrijfsspecifiekesoftware zijn optioneel. Daarnaast verzorgen we telefonie, maken we websites en helpen we je bij je software project