Quishing - QR Phishing

Met de digitalisering van ons dagelijks leven krijgen we heel wat nieuwe oppportuniteiten, maar ook bedreigingen op het gebied van cyberveiligheid. Een recente ontwikkeling is "Quishing" - een samentrekking van de woorden "QR" en "Phishing". Deze techniek maakt gebruik van QR-codes om slachtoffers te lokken naar frauduleuze websites of om schadelijke software te installeren. 

Wat is Quishing?

Quishing maakt gebruik van QR-codes, die steeds vaker worden gebruikt voor het gemakkelijk delen van informatie of het uitvoeren van transacties. Criminelen misbruiken deze technologie door QR-codes te genereren die leiden naar phishing-sites, valse apps of malware. Deze QR-codes kunnen overal verschijnen, van posters op straat tot nepadvertenties online.

Hoe werkt Quishing?

Het proces van Quishing is vaak goed doordacht. Criminelen kunnen bijvoorbeeld QR-codes plaatsen op zogenaamde online "win een prijs"-advertenties, nepfacturen of zelfs stickers op geldautomaten. Zodra een nietsvermoedend slachtoffer de QR-code scant, wordt hij omgeleid naar een valse website waar men hem zijn persoonlijke gegevens vraagt of download er malware naar zijn apparaat.

Hoe bescherm je je tegen Quishing?

  • Wees Waakzaam: Wees voorzichtig bij het scannen van QR-codes, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende bronnen of als ze er verdacht uitzien.
  • Controleer de URL: Controleer altijd de URL van de website voordat je persoonlijke informatie invoert of transacties uitvoert. Zorg ervoor dat de website een geldig SSL-certificaat heeft en dat de URL overeenkomt met de legitieme website.
  • Gebruik een Beveiligingssoftware: Installeer en update regelmatig antivirus- en anti-malwaresoftware op al je apparaten om je te beschermen tegen schadelijke software. We raden je www.nod32shop.be aan.
  • Meld Verdachte Activiteiten: Als je een verdachte QR-code tegenkomt of denkt dat je slachtoffer bent geworden van Quishing, meld dit dan bij verdacht@safeonweb.be
  • Vertrouw je gevoel: Als het raar voelt, ga er dan niet op in! Vaak zijn de boodschappen dringend en onverwacht. Neem even afstand om te beoordelen of dat wel klopt. 
Quishing - QR Phishing

ons kantoor

HolonCom bv
Diksmuidelaan 95
2600 Antwerpen-Berchem

+32 3 440 41 96IT zonder zorgen met eenvoudige en betrouwbare oplossingen. De basis van IT ondersteuning is MyDesk waarbij je bureaublad overal beschikbaar is op een beveiligde computer, allemaal aan vaste prijzen. Hardware, ondersteuning van je kantoor, advies en bedrijfsspecifiekesoftware zijn optioneel. Daarnaast verzorgen we telefonie, maken we websites en helpen we je bij je software project